ONLINE JEGYVÁSÁRLÁS

Aktuális hírek

2022.09.28.

Leefwerk - Művészek turnén

Leefwerk
ARTISTS ON TOUR
‘The Manifesto Of A Diary’


A flamand-svájci művészpáros európai turnéra indul, és művészi gyakorlatuk eredményeit kínálja eladásra egy performansz keretében.
 
"Mivel a neoliberális gondolkodás határozza meg a kultúrpolitikát, és ezzel aláássa a kísérletezést, úgy gondoltuk, hogy fordítunk egyet a dolgok logikáján, és a művészeti szcénában való hírnévszerzés kérdését a kísérletezés forrásaként közelítjük meg. Mivel a művésszé válás is lehet művészeti projekt, ez a projekt is művészeti projekt lett."
 
A Leefwerk, vagyis Niels Coppens és Roman Luterbacher egy árusító bódévá átalakított kisbuszban utazza végig Európát, ami egyszersmind a “bevett művészeti szcénába” beszabaduló galéria, önmagukat pedig “hívatlan művészként” pozicionálják. Művészeti munkájuk eredményeinek árusítása szintén “kísérleti”: miután a művészek elmagyarázzák a “termék” előállításának útját, a vevő a hallottak alapján saját logikája és etikája szerint döntheti el, mennyit szeretne fizetni azért.
 
A projekt Brüsszel, Párizs és a kasseli Documenta után érkezik Budapestre, majd továbbutazik Szarajevóba, Pristinába és további helyszínekre.

Angol nyelven
Ingyenes program
Időpont: 2022.10.05. 18.00
Helyszín: 1024 Budapest, Margit körút, Szabó Magda sétány találkozása (Millenáris-Széllkapu park sarkánál) / (47.509096, 19.027712)
Esőnap: 2022.10.06. 18.00

www.leefwerk.org
www.instagram.com/leefwerk

támogatók: Füge Produkció, Jurányi Produkciós Közösségi Inkubátorház, PLACCC Fesztviál


Bővebben:
A Leefwerk Niels Coppens (BE) és Roman Luterbacher (CH) kezdeményezésére jött létre. Érdeklődésük fókuszában a városi tér alakítása és rendeltetésének újradefiniálása áll, művészeti gyakorlatukkal interakcióra ösztönöznek. A Leefwerk úgy tekint a térre, mint önmagában is adott művészeti alkotásra. Beavatkozásaik, társadalmi hatású művészeti kísérleteik a kíváncsiságra apellálva kapcsolják össze az embereket egy adott téren belül és körül. A Leefwerk szó szerinti fordítása "életmunka", a duó az élet és a munka közötti elmosódó határokat, mint térben és időben összefonódó, mozgó részeket vizsgálja.

Az ‘Egy napló kiáltványa’ a Leefwerk útjának állomásait és eredményeit dokumentálja. Projekteket, amelyeket ideiglenes és választott kontextusokban, de egy új és váratlan, a világjárvány által meghatározott világban valósítottak meg. A dokumentáció a munkákhoz szorosan kötődő, azok részét képező művészi gesztus, kalandjaik vizuális rétege, valamint a vizuális következtetések formálásának és rendezésének gyakorlata is egyben. Ez a könyv egy valóság sűrítménye. Nem egy tárgy, hanem egy darab Leefwerk. Az élet és a munka kapcsolatát vizsgálja, megkísérli megragadni a műtermekben és otthonokban született reflexiókat. A kiadvány angol nyelvű, görög és holland fordításkal - attól függően, hogy hol valósult meg az adott projekt.

Művészek turnén - a hároméves együttműködésüket dokumentáló 600 oldalas kiadványt Niels és Roman egy performatív esemény formájában népszerűsítik. A művészpáros egy kisbuszt alakított át művészeti installációvá, s ezzel az“elszabadult” árusító bódéval indulnak európai turnéra. Ezzel a projekttel a Leefwerk egyrészt követi a korszellemet, másrészt kritikailag szemléli azt. Önjelölt szélszesekként átdolgozott űrhajójukból kínálják a kiadványt és egyéb termékeiket előre megszabott ár nélkül. Ez  kockázatosnak tűnhet, pedig nem más, mint  a bizalom gesztusa a potenciális vevők felé. Hiszen a fogyasztók egy kiárusítás  mesterségesen generált versenyhelyzetében vadállati viselkedésre képesek, a projekt performatív kontextusában viszont a művészpáros elmagyarázza, hogyan jött létre a termék, mik a gyártási költségek, stb, a vevő pedig a hallottak alapján saját logikája és etikája szerint döntheti el, mennyit hajlandó fizetni azért.